Peter Römer – Baantjer: De Cock en de dood van een kerkrat

Nadat ik een persmail van uitgeverij De Fontein ontving over het nieuwe Baantjerboek van Peter Römer, was ik erg nieuwsgierig, aangezien ik deze altijd erg makkelijk en leuk vind om te lezen. Na verschijning ontving ik het boek in onze brievenbus. Hier wil ik uitgeverij De Fontein natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Cock is door zijn rug gegaan, en met moeite beweegt hij zich richting de Oudezijds Voorburgwal. Vastgoedhandelaar Koen Pronk is dood aangetroffen; een val of moord? Niet veel later worden De Cock en Vledder naar de Vituskerk geroepen, waar op het altaar het levenloze lichaam ligt van Okke, de kraker van de kerk. Het eerdere slachtoffer Pronk blijkt een goede kennis van de voormalige pastoor van de Vituskerk te zijn geweest. De Cock weet dat de moorden verband moeten houden, maar hoe?

De cover

Op de cover is binnenkant van een kerk te zien. Dit past goed bij het verhaal en de titel van het boek. Doordat ik in het verleden ook veel verlaten kerken heb gefotografeerd, spreekt deze cover me echt aan.

De auteur

In de succesvolle ‘De Cock’-reeks schreef Peter Römer reeds vijf delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Vanaf deel 76 zijn de Baantjer-boeken van zijn hand. Peter Römers ‘De Cock-boeken’ zijn geheel in de geest en de stijl van A.C. Baantjer, de in 2010 overleden meester zelf, en worden geprezen om de authentieke verhalen.

Het verhaal

Op de Oudezijds Voorburwal in Amsterdam wordt Koen Pronk dood aangetroffen. Pronk is een bekende Amsterdamse vastgoedhandelaar. Ondanks de pijn wat De Cock heeft, aangezien hij door zijn rug is gegaan, gaat hij toch naar de plaats delict. Al snel vraagt De Cock zich af of Pronk gestorven is door een val of dat het toch moord is.
Als De Cock en Vledder niet veel later worden opgeroepen omdat er op het altaar van de Vituskerk het lichaam is gevonden van Okke, de kraker van de kerk, wordt het al snel duidelijk dat deze beide zaken iets met elkaar te maken hebben. Het eerste slachtoffer, Koen Pronk, blijkt namelijk een erg goede kennis te zijn van de vroegere pastoor van de Vituskerk. Nu blijft alleen de vraag, wat is er hier precies gebeurd…

Mijn mening

Net zoals in het vorige Baantjerboek ‘De Cock en de naakte waarheid‘, van Peter Römer, lees dit boek weer als een trein. De hoofdstukken lezen erg makkelijk weg en nergens mij echt moeilijke woorden gebruikt.

Wat ik erg leuk vind is de Amsterdamse sfeer waar je door het lezen van een boek als dit aan wordt blootgesteld. Ook al is het boek niet echt dik, zoals eigenlijk alle Baantjer boeken, toch zijn de karakters goed genoeg uitgewerkt.

Persoonlijk had ik niet meteen door hoe het verhaal in elkaar zat en ben ik een aantal keer op het verkeerde been gezet. Dit maakt het natuurlijk altijd extra leuk.

Ik heb erg veel plezier beleefd tijdens het lezen van deze Baantjer en ik kijk dan ook weer erg uit naar Baantjer 84, ‘De Cock en de zwarte weduwe‘, die in februari 2019 verschijnt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Cock en de dood van een kerkrat
Serie: Baantjer (83)
Auteur: Peter Römer
Uitgever: Uitgeverij de Fontein
Aantal pagina’s Paperback: 144
Aantal pagina’s E-book: 113
ISBN Paperback: 9789026144189
ISBN E-book: 9789026144196
Prijs Paperback: € 9,99
Prijs E-book: € 3,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge