Damen & Vandermeeren – Rusteloos

In een mail van New Book Collective stond, dat er naast ‘Verdorven‘ van Luc Deflo, ook een boek geschreven door een nieuw schrijversduo uit kwam. Namelijk Hilde Vandermeeren, die we kennen van verschillende kinderboeken en thrillers en advocaat en strafpleiter Walter Damen. De flaptekst maakte mij erg nieuwsgierig dus ik kon het dan ook niet laten om een recensie-exemplaar aan te vragen. Ik wil New Book Collective en Van Halewyck natuurlijk bedanken voor het beschikbaar stellen van dit exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van deze thriller: Kirsten is een jonge strafpleitster die voor een gerenommeerd advocatenkantoor in Lissabon werkt. Wanneer de dochter van een Portugese partijvoorzitter vermist wordt, krijgt Kirsten haar eerste grote strafzaak. Ze verdedigt een Vlaamse projectontwikkelaar die verdacht wordt van betrokkenheid bij deze verdwijning. Volgens de publieke opinie is hij schuldig en de druk van de media is enorm. Haar cliënt houdt zijn onschuld vol, maar is hij te vertrouwen?

Een onderzoeksjournalist ontdekt feiten die een nieuw licht werpen op de zaak. Sommigen hebben er alles voor over om de waarheid te verbergen. Zelfs moord. Er staat veel op het spel. Wie wint en wie verliest?

De cover

Op de cover zien we een silhouet door een verlaten straat lopen, voor mijn gevoel is dit Kirsten. Aan de huizen te zien is dit in het buitenland en als ik dit aan het verhaal link ga ik ervan uit dat dit een straatje in Lissabon is. De cover heeft een duistere uitstraling en dit vind ik uitstekend bij het verhaal passen. De quote “Een vermiste vrouw. Een advocate. En een web van leugens.” maakt mij reuze nieuwsgierig. Dit boek zou er voor mij echt uitspringen bij de boekhandel.

De auteurs

Walter Damen (1971) is topadvocaat en strafpleiter. Hij studeerde rechten aan ufsia en de universiteit Leuven en behaalde nog bijkomende certificaten in gerechtelijke geneeskunde, bemiddelen bij conflicten en jeugdrecht. Inmiddels bouwde hij zelf een succesvol kantoor uit, waarbinnen ook specialisering in andere rechtsgebieden dan strafrecht bereikt kon worden.

Naast zijn werk als advocaat, heeft Walter Damen als co-auteur reeds verschillende boeken uitgebracht.

Hilde Vandermeeren (1970) woont met haar gezin in Torhout. Ze studeerde psychologie in Leuven en gaf ruim tien jaar les in het secundair onderwijs. Haar eerste jeugdboek verscheen in 2001. Ondertussen staan er al meer dan 40 kinder- en jeugdboeken op haar boekenplank. Ruim dertig titels werden vertaald in het Deens, Duits, Spaans, Frans, Koreaans en Chinees. Ze won diverse literaire prijzen waaronder een Zilveren Griffel (2005), twee Vlag en Wimpels (2006 en 2013), een White Raven (2007) en een Boekenwelp (2007). In 2009 kreeg ze zilver en brons voor de Prijs Letterkunde Jeugdliteratuur van de Provincie West-Vlaanderen.

Sinds 2006 heeft ze van schrijven haar beroep gemaakt. In 2007 werd ze hoofdredacteur van Kits, een actualiteitenkrant voor 10-plussers uitgegeven door De Eenhoorn.

Het verhaal

Kirsten Hartogs werkt voor een bekend en goed aangeschreven advocatenkantoor in Lissabon. Ze is jong, ambitieus en wil het ver schoppen in de advocatuur. De eerste grote strafzaak waar Kirsten mee te maken krijgt is meteen een heftige zaak… De dochter van een bekende Portugese partijvoorzitter is vermist. In deze zaak zal ze een Vlaamse projectontwikkelaar verdedigen die ervan verdacht wordt dat hij iets met deze verdwijning te maken heeft.. Al snel wordt de mening van de bevolking en de media duidelijk, Marnick Tanghe, de Vlaming, is schuldig. Tanghe blijft maar ontkennen. Maar spreekt hij de waarheid? of weet hij er toch meer vanaf?

Miquel Rodriques is een gedreven onderzoeksjournalist. Hij komt een aantal feiten op het spoor die een geheel nieuw licht op deze zaak werpen. Er zijn partijen die alles op het spel zetten om de waarheid over deze verdwijning te verbergen. Wie heeft er gelijk en wie speelt een vies spelletje?

Mijn mening

Voor mij was dit de eerste kennismaking met beide auteurs, de naam Vandermeeren had ik wel al vaker gehoord, maar eigenlijk nog nooit iets van gelezen. Maar eens moet de eerste keer zijn, dus bij deze. 🙂

Het verhaal begint met een spannende proloog waarin het duidelijk wordt dat de hoofdpersoon, Kirsten, toen ze jong was, getuige is geweest van een moord. Ze wil natuurlijk getuigen, maar ze besluit om dit anoniem te doen, omdat ze niet wilt, dat het bekend wordt dat ze alles heeft gezien.

Vanaf de eerste pagina’s was het voor mij al duidelijk dat dit een razend spannend verhaal zou zijn. Na elk hoofdstuk bleef ik met nieuwe vragen zitten en dit zorgde ervoor dat ik door wilde blijven lezen. Tijdens het lezen merkte ik dat de schrijvers weten waar ze over schrijven. In de wereld van de advocatuur worden toch wel vaak moeilijke woorden en termen gebruikt, maar in dit boek is daar totaal niks van te merken.

Ik moet zeggen dat ik wel soms wat moeite had om de karakters uit elkaar te houden, aangezien er best veel personages voorbij kwamen. Daarnaast waren de namen ook nog niet zo voor de handliggend doordat het verhaal zich grotendeels in het buitenland afspeelt. Ondanks dit heb ik erg veel plezier beleefd aan dit boek en kan ik ook niet wachten tot deel 2 in 2019 verschijnt. Deze serie zal uiteindelijk een trilogie worden.

Damen & Vandermeeren is een gouden thrillerduo!

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het leesfragment op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Rusteloos
Auteur: Damen & Vandermeeren
Uitgever: Van Halewyck
Aantal pagina’s Paperback: 304
Aantal pagina’s E-book: 304
ISBN Paperback: 9789461317681
ISBN E-book: 9789461319296
Prijs Paperback: € 21,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge