Stephanie-Joy Eerhart – Pappie’s kleine meid slaapt op straat

Wat ik soms nog wel eens vergeet is dat wij ook nog een bibliotheek abonnement hebben. Voor mijzelf moet ik daarom toch een aantal boeken per jaar lenen zodat wij het abonnement niet voor niks hebben. Dus zijn we twee weken geleden toch maar eens in de bieb gaan neuzen en kwam ik naar huis met dit waargebeurde verhaal. 🙂

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op haar veertiende werd Stephanie-Joy uit huis geplaatst. Ze ging van woongroep naar opvanghuis, van instelling naar welzijnscentrum. Stephanie werd dakloos en zwierf over straat. Stephanie werd dakloos en zwierf over straat. In haar zoektocht naar aandacht, geborgenheid en liefde verdoofde ze zich met marihuana en coca ne. Het kostte het meisje met de rode haren en de wijde skate-broek een vijf jaar durende zwerftocht voordat zij de kracht vond om zich aan haar dakloze bestaan te ontworstelen. Ze kickte grotendeels op eigen kracht af en leerde leven met borderline, anorexia en de gevolgen van een zwaar auto-ongeluk.

In een rauwe, maar beklemmende stijl beschrijft de nu 24-jarige Stephanie-Joy haar leven tussen de daklozen en in de nacht- en dagopvang van het Leger des Heils. Ook schrijft ze over de complexe verhouding met haar ouders, die lange tijd niet wisten dat hun dochter op straat sliep…

De cover

Op de cover zien we gezicht van Stephanie-Joy, Ze heeft een lege blik. Voor mijn gevoel is dit een foto van haar tijd als verslaafde. De cover spreekt mij erg aan en roept ook meteen de vraag “Deze meid heeft iets meegemaakt, maar wat allemaal?”. Deze cover zorgt ervoor dat ik nieuwsgierig ben naar dit boek.

De auteur

Stephanie-Joy Eerhart is een ex-verslaafde, die over deze tijd een boek geschreven heeft. Als tiener voelde ze zich ongelukkig en wilde ze zelf uit huis worden geplaatst. Ze kwam terecht in een instelling, waar ze voor het eerst met drugs in aanraking kwam. Ze ging zichzelf snijden, kreeg anorexia en ging zwerven. Na vele pogingen kickte Eerhart af en schreef ze in 2008 de autobiografie ‘Pappie’s kleine meid slaapt op straat’. Momenteel werkt ze als hulpverlener bij het Leger des Heils.

Mijn mening

Dit is weer echt zo’n Bryan boek. Een boek waar ik in begin en alleen maar door wil blijven lezen. De schrijfstijl is erg fijn te noemen en de hoofdstukken zijn van kort formaat.

Het verhaal is hard en rauw, maar ook voel je het verdriet wat Stephanie-Joy heeft. Vanaf het begin van het verhaal wordt je het verhaal ingetrokken en ik had soms echt het gevoel dat ik over haar schouder mee kon kijken in het leven van Stephanie-Joy, wat zeker niet altijd makkelijk is geweest.

Wat ik wel helaas een beetje mis is een verhaallijn in het boek. Stephanie-Joy springt voor mijn gevoel een beetje van de hak op de tak. Zo heeft ze het bijvoorbeeld ver aan het einde over haar hartsvriendin, echter in het hele verhaal is die vriendin nergens aan bod gekomen.

Dit is een boek wat ik in één ruk heb uitgelezen en dit verhaal zal mij nog lang bijblijven.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het leesfragment op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Pappie’s kleine meid slaapt op straat
Auteur: Stephanie-Joy Eerhart
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s Paperback: 239
ISBN Paperback: 9789089751478
Prijs Paperback: € 16,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge