Roelof Broekman – Partycrash

Een tijdje geleden zag ik bij Hebban staan dat “Partycrash” zou verschijnen bij uitgeverij De Brouwerij. Nadat ik een mailtje had gestuurd naar de uitgever, ontving ik na verschijning een recensie-exemplaar van dit waargebeurde verhaal. Ik wil uitgeverij De Brouwerij dan ook heel erg bedanken voor het beschikbaar stellen van dit exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: PARTYCRASH is een waargebeurd verhaal dat leest als een thriller. Het gaat over kinderen van nu. Over een feestje waar het flink misgaat: drank, vernielingen en zelfs diefstal. Door gymnasiasten. Als een razende rechercheur gaat de vader van Vera op zoek naar de daders. Ondanks het web van leugens (waarbij feestgangers elkaar inlichten, dekken en intimideren via whatsappgroepen) krijgt hij uiteindelijk de waarheid boven tafel…

Hoe heeft PARTYCRASH kunnen gebeuren? In de nabeschouwing plaatst Roelof Broekman het verhaal in de context van deze tijd, waarin ouders worstelen met het kind en de smartphone, met vrijheid en straf, met pamperen en loslaten, drank en drugs. Kritisch denkt hij na over het gebroken gezin, over jong zijn in de 21ste eeuw, en vooral over de rol van opvoeder in onze hyperwereld.

De cover

Op de cover is een gebroken iPhone en de hals van een kapot bierflesje te zien tegen een gele achtergrond. Ook staan er de quotes: “Over jongeren, drank&drugs en de smartphone” en “Hoe het feestje van een 15-jarige gymnasiaste volledig uit de hand liep”. Beide quotes geven al aan dat het om een waargebeurd verhaal gaat en triggeren mij nog meer om dit boek te gaan lezen. Dit boek zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Roelof Broekman (Amsterdam 1976) is schrijver, redacteur, videokunstenaar en componist. Hij volgde de sociale academie en studeerde geschiedenis. Eerder verschenen de dichtbundel Azotum en de roman In de Waitman. In zijn werk speelt de complexe verhouding tussen volwassene en kind een centrale rol.

Mijn mening

Ik merk dat ik de laatste maanden met regelmaat een waargebeurd verhaal lees en dit mij ook erg goed bevalt. Vooral boeken waar jongeren centraal staan, spreken mij erg aan. Zo ook dit boek waarin wij de speurtocht van vader Roelof volgen. Dit is een verhaal over een verkeerde afloop van een jongeren feestje, de vraag is en blijft natuurlijk een beetje met welke leeftijd je je zoon of dochter de vrijheid kunt geven om zelf een feestje te organiseren. Roelof dacht dit te kunnen doen toen zijn dochter vijftien was. Maar er ging toch van alles mis. Denk hierbij aan drank en drugs gebruik, maar ook aan ongenodigde feestvierders en diefstal.

Nadat Roelof merkt dat hij bij de politie niet echt gehoor krijgt, besluit hij zelf op onderzoek uit te gaan. Hij begint bij het navragen wie er nu allemaal op het feestje aanwezig waren en gaat de nietsvermoedende jongeren een bezoekje brengen. Ze wijzen allemaal stuk voor stuk naar elkaar, maar toch… Beetje bij beetje komt Roelof te weten wie wel en wie niet de waarheid spreekt en nog belangrijker wie zich misdragen heeft op het feestje van zijn dochter in hun huis…

Partycrash is opgedeeld in drie delen; Deel 1: Partycrash. Deel 2: Nabeschouwing. Deel 3 Dankwoord. In deel 1 lees je eigenlijk het verhaal waar dit boek om draait. Dit vond ik erg interessant om te lezen, maar ook op sommige momenten schokkend, als je ziet wat er tegenwoordig bij tieners speelt. Broekman neemt je mee in zijn eigen onderzoek, ik had het gevoel dat ik echt over zijn schouders meekeek en ik had op een bepaald moment echt met deze vader te doen.

Roelof Broekman bekijkt in deel 2; “de nabeschouwing” hoe deze “Partycrash” heeft kunnen ontstaan. Hij vergelijkt ouders in de tegenwoordige tijd met hoe het er vroeger aan toe ging. Hij bekijkt hoe bestraffen het best mogelijk is, straffen, praten, afbeulen? Wat werkt? Hij bekijkt de rol van de opvoeder in het geheel en wat de invloed van een gebroken gezin op dit alles heeft. Persoonlijk heeft dit tweede gedeelte voor mij niet zoveel toegevoegde waarde.

Partycrash is een boek dat gelezen moet worden, of je nu jong, oud, vader, moeder of voor je werk met jongeren bezig bent. Van dit boek gaan je ogen open en krijg je een kijkje in de wereld van de jeugd van tegenwoordig.

Gegevens van dit boek:
Titel: Partycrash
Auteur: Roelof Broekman
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij
Aantal pagina’s Paperback: 206
ISBN Paperback: 9789078905905
Prijs Paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge