Jo Claes – Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over

Aangezien ik graag boeken lees van Nederlandse en Belgische auteurs, was ik erg benieuwd naar dit nieuwe boek van Jo Claes. Nadat ik de uitgeverij een mailtje had gestuurd kreeg ik bericht dat ik een recensie-exemplaar kon verwachten. Ik wil hier uitgeverij Houtekiet dan ook voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een avond in april wordt Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de federale politie van Leuven, omvergereden. Zijn arm is gebroken, de chauffeur pleegt vluchtmisdrijf. Een week later wordt een bevriend echtpaar van Berg vermoord. De dader laat hen op een bizarre manier achter, vastgebonden op stoelen en met een plastic zak over hun hoofd. In hun onmiddellijke nabijheid treft de politie een cijfer aan. Omdat Berg met ziekteverlof is en de slachtoffers kende, mag hij het onderzoek niet zelf voeren. Zijn frustratie en machteloosheid worden nog groter wanneer een tweede koppel uit zijn kennissenkring op dezelfde wijze wordt gedood. Ook dit keer laat de dader een getal achter. Berg is ontzet wanneer hij ontdekt dat de moorden verband houden met zijn verleden en met de grote liefde van zijn leven. Tegen het bevel van zijn superieuren in gaat hij zelf achter de moordenaar aan. 

De cover

Op de cover is een beeld te zien dat in de Erasmustuin staat en gemaakt is door Eugéne Dodiegne. Dit beeld komt ook prominent terug in het verhaal en daardoor vind ik het zeer zeker passend bij het verhaal. Helaas spreekt de cover mij totaal niet aan, en ik zou het boek aan de hand van de cover niet opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Jo Claes publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. Zijn schrijversverloopbaan begon met De stenen toren, dat werd bekroond met de Debuutprijs, In 2008 verscheen De zaak Torfs, zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg. Daarna volgde nog negen delen. Met De mythe van Methusalem won hij de Hercules Poirot Publieksprijs 2014 en De Gouden Strop 2015. Met Het gewicht van de haat won hij de Hercules Poirot Publieksprijs 2017.

Het verhaal

Thomas Berg is hoofdinspecteur bij de federale politie van Leuven. Als hij op een avond omver wordt gereden en de dader doorrijdt blijkt al snel dat Thomas zijn arm heeft gebroken en hij de ziektewet in moet. Een week later worden Bergs goede vrienden Maurice en Hilde dood gevonden, ze zijn vermoord. Ze worden vastgebonden gevonden met een plastic zak over hun hoofd. De dader heeft ook, blijkt snel, een cijfer achter gelaten…

Berg wil uitzoeken wie dit heeft gedaan en waarom, maar hij met ziekteverlof is en hij kende de slachtoffers, daarom moet hij het onderzoek aan zijn collega’s overlaten en moet hij vanaf de zijlijn toekijken. Als er nog een koppel, waar Berg bevriend mee is, op deze manier vermoord wordt, groeit er bij Berg de frustratie en het gevoel van machteloosheid. Deze keer heeft de dader ook weer een getal achtergelaten.

Berg weet niet meer hoe hij het heeft als blijkt dat de moorden iets te maken hebben met zijn verleden. Berg besluit toch om zelf op onderzoek te gaan, ook al is hem dit verboden door zijn superieuren. Hoe dan ook, hij wil en moet de moordenaar te pakken krijgen….

Mijn mening

Dit is voor mij persoonlijk het eerste deel wat ik lees in de Thomas Berg-serie van Jo Claes. Op de een of andere manier miste ik toch een beetje de voorgeschiedenis van de personen, dit gevoel had ik vooral bij de collega’s van Berg. Het verhaal begint voor mijn gevoel erg snel en ik zat ook erg snel in het verhaal, dit komt mede door de makkelijke schrijfstijl die Claes heeft.

Wat mij wel opviel is dat de eerste moord erg origineel is, maar vanaf het moment dat de tweede moord gepleegd wordt is het voor mij echt een herhaling van… Hierdoor wordt voor mijn gevoel de snelheid uit het verhaal gehaald, wat ik dan ook erg jammer vind. Richting het einde van het verhaal komen er wel nog een aantal spanningsmomentjes terug, wat mij op de positieve manier verraste.

Buiten dat dit boek misdaad in zich heeft, speelt de liefde ook zeer zeker mee in dit boek. Dus lees je graag een roman met een vleugje spanning? Dan kan ik deze zeker aanraden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over
Serie:Thomas Berg (12)
Auteur: Jo Claes
Uitgever: Houtekiet
Aantal pagina’s Paperback: 432
ISBN Paperback: 9789089246158
ISBN E-book: 9789089246080
Prijs Paperback: € 21,99
Prijs E-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge