Laura Passoni & Catherine Lorsignol – Met mijn zoon in het hart van IS

Omdat Veronique zo te spreken is over dit boek, was ik ook benieuwd of dit ook een boek voor mij is aangezien ik nog nooit een boek over IS gelezen had. In deze recensie laat ik jullie weten hoe ik dit boek ervaren heb. Ik wil Eik Uitgeverij dan ook bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wie Laura ziet, met haar vage glimlach, haar lange haren en haar serene blik kan zich amper voorstellen dat ze negen maanden onder IS-bewind heeft geleefd. Enkele jaren geleden dacht ze nog dat Syrië en de islam zoals die door IS wordt gepredikt, de oplossing waren voor haar gevoel van onbehagen en dat de nikab de enige gepaste kleding was voor een vrouw.
De familie van Laura heeft Italiaanse roots.De jonge vrouw groeide op in een katholiek gezin, maar bekeerde zich tot de islam toen ze 16 jaar was. Als haar vriend haar echter alleen achterlaat met haar zoontje raakt Laura in een depressie en radicaliseert ze.
In juni 2014 beslist ze om met haar vierjarige zoon naar Syrië te gaan, samen met haar nieuwe echtgenoot die ze enkele weken eerder via het internet had leren kennen. Meteen na hun aankomst wordt het gezin overgedragen aan de terroristische groep IS.
Haar man wordt meteen naar een trainingskamp gestuurd, terwijl Laura wordt opgesloten in een madafa, een vrouwenhuis. De strikte religieuze regels en de wreedheid van IS openen haar beetje bij beetje de ogen.
Door haar moedergevoel en het feit dat ze zich steeds meer van de realiteit bewust wordt, denkt ze nog maar aan één ding, namelijk terugkeren naar België, naar haar familie. Maar uit het kalifaat ontsnappen is nagenoeg onmogelijk. Er verstrijken verschillende maanden voordat het haar uiteindelijk lukt om uit de hel te ontsnappen.
In dit boek beschrijft ze het dagelijkse leven onder de zwarte vlag van de jihadisten, zoals geen enkele andere teruggekeerde vrouw dat tot nu toe heeft gedurfd.
Vandaag is ze in staat om op een heldere manier te verwoorden wat haar drijfveren waren om naar Syrië te vertrekken en over haar ervaringen te vertellen.
Omdat ze zich ten volle bewust is van haar verantwoordelijkheid en het geluk dat ze heeft gehad, getuigt ze nu in scholen om jonge meisjes te waarschuwen voor wat hen in Syrië werkelijk te wachten staat.
In een periode waarin iedereen het heeft over de strijd tegen gewelddadige radicalisering en over deradicalisering, laat haar getuigenis niemand onberoerd.

De cover

Op de cover is een silhouet van een vrouw in een Boerka , met aan haar hand een kind, te zien. Ik stel mij voor dat dit Laura, samen met haar zoontje Nassim is, die samen door een straat in Syrië lopen. Op de cover staat de titel van het boek, de ondertitel “Een geradicaliseerde Belgische vrouw vertelt” en de quote “Meisjes, geloof de propaganda van IS niet. Voor hen zijn vrouwen alleen maar baarmoeders.” De combinatie van titel, ondertitel en quote maken mij erg nieuwsgierig naar dit verhaal…

De auteurs

Laura Passoni woont in Charleroi en is moeder van twee kinderen. Catherine Lorsignol is onderzoeksjournaliste en werkt voor de RTBF.

Het verhaal

Laura Passoni besluit om als tiener haar Marokkaans vriendinnetje te ondersteunen, ze gaat meedoen aan de Ramadan. Haar vriendinnetje geeft haar een koran zodat Laura ook kan lezen hoe en wat de Ramadan inhoud en hoe de Islam precies werkt en wat wel en wat niet mag. Maar buiten de Ramadan is Laura totaal niet bezig met het geloof. Ze spijbelt en drinkt regelmatig op school. Toch voelt Laura zich steeds meer meer aangetrokken door het geloof van haar vriendinnetje, ze gaat zich steeds meer verdiepen in de Islam tot op een bepaald moment dat ze zich niet meer thuis voelt in België. Korte tijd daarna krijgt Laura een relatie en al snel wordt ze zwanger en bevalt van haar zoontje Nassim. vier jaar later gaan de vader van Nassim en Laura uit elkaar. Psychisch gaat het op dat moment niet zo best met Laura en ze radicaliseert…

Laura besluit in 2014 naar Syrië, “het beloofde land”,  af te reizen samen met haar nieuwe man Osama en haar zoontje Nassim. Laura heeft Osama een aantal weken geleden leren kennen en vrijwel direct zijn ze met elkaar getrouwd. Al snel na hun aankomst wordt het Laura duidelijk dat het beeld, wat ze haar hebben voorgespiegeld niet helemaal klopt. Laura wordt overgebracht naar een madafa, een vrouwenhuis en Osama moet meteen naar een trainingskamp voor strijders van IS. Laura heeft al snel in de gaten dat ze de verkeerde keuze heeft gemaakt en ze verlangt nog maar naar één ding, ze wil zo snel mogelijk samen met haar zoontje terug naar haar familie en vrienden in België! Alleen is er één groot probleem, het lukt bijna niemand om te ontsnappen uit het kalifaat. Haar vader doet een dappere poging om haar te redden en veilig terug te brengen naar België, maar dit mislukt helaas. Na een aantal maanden is het geluk met hun en weet ze samen met Osama en haar zoontje te vluchten naar Turkije…

Tegenwoordig vertelt Laura op scholen haar verhaal en wat je echt te wachten staat als je afreist naar het kalifaat…

Mijn mening

Voor mij is dit het eerste boek wat ik over IS lees. Ik was er altijd een beetje huiverig voor aangezien je toch in dit soort boeken altijd met onbekende termen te maken krijgt. Dat is in dit boek niet minder, echter hier worden de moeilijkere woorden en aparte gebeurtenissen door middel van een voetnoot op een eenvoudige wijze uitgelegd, waardoor ik dit boek erg makkelijk kon volgen.

Laura neemt je echt mee in haar radicalisering en hoe het eraan toe gaat in het kalifaat. Wat haar beloofd wordt en wat ze uiteindelijk aantreft in Syrië. Toen ik aan het boek begon merkte ik al snel dat ik het boek moeilijk weg kon leggen en ik viel van de ene in de andere verbazing. Laura heeft me echt weten te raken met haar verhaal.

Wat mij betreft is dit ook echt zo’n boek wat voor mijn gevoel verplicht mag worden gesteld in de brugklas. Ik denk dat Laura op die manier nog meer jongeren kan behoeden voor de verleiding van IS.

Dit boek vraagt er om om gelezen te worden, niet alleen door jongeren, maar ook als je, net zoals ik, nieuwsgierig bent hoe mensen erbij komen om hun familie, vrienden en vrijheid hier achter te laten om in het regime van IS hun ware geluk hopen te vinden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Met mijn zoon in het hart van IS
Auteur:Laura Passoni & Catherine Lorsignol
Uitgever: Eik uitgeverij
Aantal pagina’s paperback: 204
ISBN paperback: 9789082713114
Prijs paperback: € 18,90

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Standaardboekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge