John Winkel – Ziva

Aangezien Veronique zo te spreken was over Ziva van John Winkel, was ik natuurlijk ook erg benieuwd naar dit boek. Laat het toeval zo zijn dat wij samen wonen dus nadat Veronique het boek uit had, kon ik hier meteen in beginnen. 🙂 Ik wil uitgeverij LetterRijn dan ook erg bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat klein leek blijkt van een gigantische omvang. Corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties zijn aan de orde van de dag in de wereld die ze steeds verder weet bloot te leggen.
Buiten haar diepgravende onderzoek om raakt Ziva ook betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst.
Als op een dag haar tipgever onder verdachte omstandigheden om het leven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling.
Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Met zijn team neemt hij onverantwoorde risico’s die tot levensbedreigende gevolgen leiden. 

De cover

Op de cover is een vulpen te zien met een rode vlek, dit rood is ook aan de punt van de vulpen te zien. De titel en naam van de auteur staan in hetzelfde rood op de cover. Tussen de titel en de naam van de auteur staat de zin “Onderzoeksjournalistiek met dodelijke gevolgen”. Als ik deze zin lees en ik kijk dan naar de vulpen met rode vlek stel ik mij voor dat de rode vlek bloed is, maar het kan evengoed rode inkt zijn. De achtergrondkleur van de cover is wit. Ik moet zeggen dat ik het stukje vulpen en bloed/inkt goed gevonden vind en ik het ook perfect bij het verhaal vind passen, echter de witte achtergrond is mij te wit en ik vind dit dan weer minder bij een thriller passen. Ik zou de cover denk ik niet zo snel oppakken in een boekhandel of bibliotheek.

De auteur

John Winkel is in 1950 geboren in ’s Gravenhage. Toen hij 45 was, is hij met zijn vrouw en 2 kinderen verhuisd naar de Utrechtse heuvelrug, om daar o.a. meer rust en inspiratie te vinden. John heeft geschiedenis gestudeerd, maar na zijn studie is hij als uitgever aan de slag gegaan. Rond zijn 50e ging hij aan de slag als organisatieadviseur bij een bureau voor organisatieontwikkeling.

Door zijn creativiteit en fantasie is John gaan schrijven. Hij heeft meegedaan aan een schrijfwedstrijd waar hij als zesde eindigde van de zevenhonderd deelnemers. Hierdoor was hij gemotiveerd en is hij gaan werken aan zijn manuscript.  Hij is bij de Schrijversacademie ook de cursus “thrillers schrijven” gaan volgen. Als John nog tijd over heeft schildert hij graag.

Het verhaal

Als Ziva Berkowitz een tip van een ambtenaar krijgt dat er in de gemeente waar hij werkzaam is, gefraudeerd wordt, besluit Ziva op onderzoek uit te gaan. Tijdens haar onderzoek komen er geheimen aan het licht die ze beter niet had kunnen ontdekken, het blijkt enorm. Stapje voor stapje beweegt Ziva zich op gladder wordend ijs… Corruptie, liquidaties en mishandelingen komt ze tegen tijdens haar onderzoek.
Privé loopt het ook allemaal niet zo lekker voor Ziva. Haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst. Kan ze haar broer helpen?
Als er een afgrijselijke moord gebeurt, rijzen er grote vraagtekens bij de politie en wordt rechercheur Johan Verhulst op het onderzoek gezet. Johan bijt zich vast in het onderzoek. Maar niet alleen Johan en zijn team willen de onderste steen boven krijgen. Ook Leo Klokman, producent en presentator van het televisieprogramma CrimeXplorer stort zich op deze zaak. Leo en zijn team gaan op zoek naar de waarheid  waarbij ze ook een aantal onverantwoorde risico’s nemen. Ze gaan zelfs zo ver dat het levensbedreigend wordt…

Mijn mening

Doordat de cover en de korte inhoud mij in eerste instantie niet echt aanspraken, heb ik dit boek een beetje links laten liggen. Echter omdat Veronique er zo over te spreken was, kon ik het niet laten om toch te kijken of ik zo fout zat met mijn eerste gedachten. Nu achteraf kan ik zeggen… Wat ben ik blij dat ik dit boek toch heb gelezen want ik had dit debuut echt niet willen missen.

Als bij wijze van de epiloog op de achterflap had gestaan had ik direct en volmondig ja gezegd op dit boek en zou ik ook meteen aan dit boek begonnen zijn. Want tijdens de epiloog is de spanning meteen voelbaar. Hierdoor wilde ik ook eigenlijk alleen maar door blijven lezen en niet meer stoppen. Wel moet ik zeggen dat ik soms wat moeite had met de vele personages die voorbij kwamen, maar als ik dan even verder las, wist ik het wel weer wie wie was. Normaal spreekt het onderwerp (bouw)fraude mij niet zo aan, maar Winkel heeft dit op zo’n sublieme wijze geschreven dat ik niet anders dan lof uit kan spreken over dit boek.

Winkel heeft er een fan bij en ik kijk dan ook erg uit naar zijn volgende boek. Ik denk wel dat hij de lat hoog heeft gelegd voor zichzelf om Ziva te overtreffen!

Gegevens van dit boek:
Titel: Ziva
Auteur: John Winkel
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 340
ISBN paperback: 9789491875496
ISBN E-book: 9789491875557
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Ik heb nog leuk nieuws, Veronique mag één exemplaar van Ziva verloten. Hoe je kans kan maken op dit geweldige debuut lees je op haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge