William Rutten – PicStory

Van Fontaine uitgevers ontving ik het boek “PicStory” van William Rutten om een recensie over te schrijven. Hier wil ik Fontaine uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie is. Wanneer hij een paar jaar later aan de slag gaat bij Hitkrant, slaagt hij erin om elke wereldster voor zijn lens te krijgen.

In PicStory vertelt William Rutten de meest hilarische (backstage) belevenissen en boeiende avonturen aan de hand van zijn allermooiste foto’s.

Wie kent William Rutten niet, de fotograaf die alle bekende wereldsterren voor zijn lens heeft gehad. Of het nu gaat om Marco Borsato, George Clooney of Paul McCartney, allemaal hebben ze stuk voor stuk voor zijn lens gestaan. William heeft nu niet alleen zijn foto’s gebundeld in dit boek, maar ook de leuke, gekke en aparte backstage verhalen die hij de afgelopen dertig jaar heeft meegemaakt.

In het voorwoord kunnen we direct lezen hoe William eigenlijk begonnen is en welke voorgeschiedenis daaraan vooraf gegaan is. Zo kunnen we lezen dat zijn vader op jonge leeftijd overleden is door een auto ongeluk en dat dit het keerpunt voor William was, hij wilde alleen nog dingen doen die hij echt leuk vond… jullie kunnen denk ik al raden wat dat was? Juist! Fotograferen. Via de band Het goede doel kreeg hij de kans om met hun mee te reizen en op zeventien jarige leeftijd werd William de huisfotograaf van het welbekende muziekblad Hitkrant. Vanaf dat moment ging er een wereld open voor William en lag de wereld op fotogebied aan zijn voeten…

In dit boek staan naast de foto’s van William ook de verhalen achter de vele foto’s. Zo lezen we bijvoorbeeld dat William, als amper 21 jarige jongeman een oud en klein postkantoor in ‘s-Gravenland betrok. Hij hoopte dat hij daar heel veel sterren op de gevoelige plaat mocht vastleggen. Hij had de ramen van zijn studio om dicht moeten timmeren aangezien de ruimte zo klein was, maar hierdoor dachten de plaatsgenoten dat er zich donkere praktijken afspeelde. Hierdoor konden de wereldberoemde sterren die bij William over de vloer kwamen, denk hierbij aan onder andere, Beyoncé, de Spice girls , de Backstreet Boys zich rustig in en rond zijn studio bewegen. Als William ze tegenwoordig tegenkomt, hebben ze het er nu nog steeds over. Dit is natuurlijk maar één van de vele verhalen die je terug vind in dit boek.

Maar natuurlijk gaat het in een fotoboek ook over foto’s. Ik heb het boek in PDF ontvangen, maar helaas kan ik jullie geen foto’s uit het boek laten zien. Ook wel logisch. William Rutten verdient er zijn boterham mee. Dus als ik zijn foto’s online gooi, gooi ik zijn boterham zo de prullenbak in. En dat wil ik natuurlijk niet op mijn geweten hebben. 🙂

Maar toch wil ik het over de foto’s van het boek hebben. Het boek is opgedeeld in verschillende onderwerpen. Waarin diverse personen in voorbij komen. Zo heb je Concerten, Sterren, Heroes en het Daglichthoekje. Natuurlijk spreken sommige onderwerpen voor zich. Concerten zijn natuurlijk de actie foto’s die gemaakt zijn tijdens de concerten. Met tussenin natuurlijk de geweldige backstage verhalen die William meegemaakt heeft.

Zijn eigen favoriete gedeelte in het boek is wel toch het Daglichthoekje, zo verteld William dat dit hoekje amper een afmeting van twee bij twee meter heeft. Het is het hoekje op de tweede verdieping van zijn studio, naast het toilet. Je vraagt je misschien af waarom dit zijn favoriete plekje is? William vertelt dat hier op bepaalde momenten van de dag het perfecte licht naar binnen valt en daardoor de mooiste portretten gemaakt kunnen worden. En dit zie je natuurlijk ook terug in dit boek.

Ik ben erg enthousiast over dit boek, ik heb de pagina’s echt verslonden en heb erg veel plezier gehad tijdens het kijken en lezen.

Onderstaande animatie vond ik erg gaaf en wilde ik ook nog even met jullie delen 🙂

Animatie gemaakt door Remco Koenderman
Clip VJ show van UpgreatZ.

Gegevens van dit boek:
Titel: PicStory
Auteur: William Rutten
Uitgever: Fontaine uitgevers
Aantal pagina’s Hardcover: 276
ISBN Hardcover: 9789059568174
Prijs Hardcover: € 34,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en ECI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge