Dirk Bracke – Has#tag

Via New Book Collective ontving ik van Davidsfonds het boek “Has#tag”, geschreven door Dirk Bracke om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik New Book Collective en Davidsfonds hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Marie is 17. Twee jaar geleden is er iets verschrikkelijks gebeurd waardoor Maries zelfvertrouwen zoek is. Zelfs haar beste vriendin Chloé weet niets van haar vreselijke geheim. Door zich uitdagend te kleden trekt knappe Marie de aandacht van heel wat jongens, waardoor ze haar problemen even kan vergeten. Toch kan die aandacht haar maar tijdelijk helpen. Tot in de Facebook-chat Anton opduikt, een jongen die stap voor stap haar vertrouwen wint. Maar is deze kerel wel echt te vertrouwen?

Dirk Bracke is al meer dan twintig jaar een van Vlaanderens populairste jeugdauteurs. Hij is bekend van bestsellers als Blauw is bitter, Het engelenhuis en Straks doet het geen pijn meer en de verfilmde boeken Black en Back.

Een paar weken geleden was ik bij Hebban aan het kijken welke nieuwe boeken er op korte termijn uitkwamen en toen kwam ik ook dit boek tegen. De cover sprak me al meteen aan en nadat de achterflap dit ook deed heb ik het boek snel op mijn “Wil ik lezen” lijstje gezet.

Twee jaar geleden is er iets ergs gebeurd in het leven van de zeventien jarige Marie, daardoor is ze haar zelfvertrouwen helemaal kwijt. Het is zoiets ergs dat zelfs haar beste vriendin Chloé hier niet van op de hoogte is. Marie kleedt zich sindsdien erg uitdagend, omdat ze weet dat ze op deze manier heel wat aandacht krijgt van jongens. Door deze aandacht kan ze even haar problemen vergeten en genieten van alle aandacht die ze krijgt. Als ze plots door Anton aangesproken wordt in de Facebook-chat, voelt Marie al snel een goede klik. Beetje bij beetje wint deze Anton steeds meer vertrouwen van Marie. Maar is deze jongen wel echt te vertrouwen?

Dit boek is een echte Young-adult. Het leest makkelijk weg en de hoofdstukken zijn wel iets langer, maar doordat de vaart goed in het verhaal gehouden wordt, merk je hier niet veel van. Wel moet ik zeggen dat ik Marie soms een beetje naïef vond en dat ik soms zoiets had van “als je een beetje nadenkt weet je dat dit niet klopt”. Persoonlijk vind ik dat het verhaal een erg goed thema heeft: Sexting en catfishing. Dit boek heeft echt een boodschap, vooral omdat de wereld van jongeren (en ook veel ouderen) zich online afspeelt en dat de mensen vaak het gevaar niet inzien.

Has#tag is het boek bij de korte film van Adil El Arbi & Bilall Fallah, de trailer van deze film kan je hieronder bekijken. Als je nog twijfelt of het boek iets voor je is, krijg je door deze trailer ook een goed beeld van het boek.

Het is echt een boek met een boodschap, daarom mogen ze wat mij betreft dit boek adviseren aan scholieren om te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Has#tag
Auteur: Dirk Bracke
Uitgever: Davidsfonds
Aantal pagina’s Paperback: 176
ISBN Paperback: 9789059088818
Prijs Paperback: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge