Henk van Rensbergen Desmond Morris & Peter Verhelst – No man’s land

Van Uitgeverij Lannoo ontving ik het fotoboek “No man’s land”, gemaakt door Henk van Rensbergen, Desmond Morris & Peter Verhelst om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Uitgeverij Lannoo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit fotoboek: Wat als dieren de enige overlevenden zouden zijn? De nieuwe fotoreeks van Henk van Rensbergen brengt een post-apocalyptische wereld in beeld, even spookachtig als hypnotiserend. De schoonheid van het desolate die de kracht vormt van zijn Abandoned Places-boeken, is behouden, maar krijgt een extra dimensie met de verbeelding van dieren die hun plek zoeken in een wereld die de mens ooit toebehoorde. Desmond Morris, wereldberoemd zoöloog, schreef er een voorwoord bij, auteur Peter Verhelst een beklijvende epiloog.

Al meer dan 25 jaar legt fotograaf Henk van Rensbergen prachtige beelden vast van verlaten plekken. Zijn Abandoned Places-fotoboeken waren telkens een groot internationaal succes. Met No Man’s Land gaat hij nu artistiek nog een stap verder. Dit boek verschijnt wereldwijd in het Engels, Nederlands en Duits.

Aangezien ik zelf de hobby urbex fotografie heb gehad, was ik natuurlijk razend benieuwd naar dit fotoboek. Waar ik heel benieuwd naar was waren de foto’s in combinatie met de dieren, ik kon me er totaal geen voorstelling van maken. Dus toen ik heb boek ontving, ben ik meteen gaan kijken.

Op de cover zien we een foto die gemaakt is in een huis of hotel of iets dergelijks. in het midden zien we een aap op een poef zitten. De tekst die op de cover staat is wit en met een strak lettertype gedrukt. Dit alles is afgewerkt met een mooie bordeaux rode linnen rug. De cover spreekt me erg aan en ik vind de cover ook erg aantrekkelijk. Ik zou dit fotoboek ook zo oppakken als ik het in de winkel zou tegen komen.

Als ik het fotoboek opensla kom ik als eerste een aantal pagina’s tegen waar Desmond Morris een woord vooraf heeft geschreven. Hierin lees je dat wij mensen in staat zijn om in grote groepen te leven, maar dat dit natuurlijk ook ooit mis kan gaan. Dit boek laat eigenlijk zien wat er gebeurt als het mis gaat en de mens het niet overleeft en de dieren de leiding krijgen. De mens zou uitsterven en nadat eerst allerlei insecten de kadavers en menselijke resten aangevallen zouden hebben, zouden de insecten weer ten prooi vallen aan de grotere dieren. Volgens Desmond Morris krijgen we een beeld te zien voor de heropbloei van de natuur. De dieren staan in lege ruïnes en zijn nog verdwaasd door de afwezigheid van hun vroegere meesters. Hierdoor word je als lezer van dit boek steeds nederig en ga je dieper nadenken over welke toekomst we tegemoet treden. Laten we hopen dat dit beeld een poëtische visie is en geen vreselijke werkelijkheid zal worden.

Als ik verder ga bladeren in dit fotoboek kom ik een verscheidenheid aan foto’s tegen, de ene nog mooier dan de andere maar overal spelen dieren een hoofdrol. Dit vond ik in het begin wel erg raar aangezien je bijvoorbeeld niet snel een koe in een verlaten mijn tegen zal komen. Maar aan de andere kant is dit ook echt het verhaal van deze fotoreeks en door de invloed van de dieren die Henk, Desmond & Peter hebben gebruikt word dit toch een heel apart en erg leuk fotoboek.

Achter in het boek staat ook een “Logboek”, dit is gemaakt door Peter Verhelst. Ik heb het vermoeden dat dit ook fictie is. Ik krijg het gevoel dat dit een logboek moet zijn voor als de wereld is vergaan en alleen de makers van dit boek nog in leven zijn.

Ook staat er nog een Index helemaal achter in het boek met namen die mij niks zeggen, er staat bijvoorbeeld “13: Calle Coral Negro”. Wat dit precies betekent is mij een beetje onduidelijk. Heet de fotolocatie zo? Heet het dier wat op de foto staat zo? Of is dit ook een fictienaam? Jammer dat daar dan net dat stukje uitleg bij mist.

Daarnaast schrok ik best wel van de prijs van dit boek. De prijs ligt rond de € 45 euro en dat vind ik voor een boek, ook al is het zo mooi vormgegeven en afgewerkt als dit boek, toch wat aan de hoge kant.

Hou je van (urbex) fotografie of kijk je gewoon graag naar foto’s van verlaten panden en objecten? Of hou je van aparte fotoboeken? Dan is dit fotoboek echt een aanwinst voor je collectie!

Gegevens van dit fotoboek:
Titel: No man’s land
Auteur: Henk van Rensbergen Desmond Morris & Peter Verhelst
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
Aantal pagina’s Hardcover: 192
ISBN Handcover: 9789401446105

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge