Gerard Ekdom – Hidden Treasures

Informatie die te lezen is op internet: Gerard Ekdom gidst je in Hidden treasures langs de mooiste vergeten popsongs van wereldsterren! Ekdom wordt ook wel de jonge Frits Spits genoemd. Zijn kennis van popmuziek is fenomenaal. Voor Hidden Treasures zocht hij onontdekte of vergeten nummers bij elkaar van Michael Jackson, Sister Sledge, Elton John, Spin Doctors, Tears for Fears, Fleetwood Mac, Kenny Loggins, Soul II Soul en vele anderen. Muziekjournalist Robert Haagsma interviewde Ekdom over zijn keuze, de iconen in de popmuziek en zijn muziekcollectie. Over Gerard Ekdom Gerard Ekdom (1978) aka Gary Fomdeck is een bekende dj en televisiepresentator. Op 14-jarige leeftijd begon Ekdom als radio-dj bij Radio den Bilt. In 1998 startte zijn carrière bij 3FM. Hij kreeg naam met zijn programma’s Arbeidsvitamines, Effe Ekdom,Freaknacht, Serious Request. Sinds 2015 is hij elke werkdag te beluisteren op NPO Radio 2 tussen zes en negen uur in de ochtend.

Nadat ik Frits Spits – De Standaards van Spits gerecenseerd had, was mijn interesse voor “muziek inclusief het verhaal erachter” gewekt. Ik vind het erg leuk om de informatie achter de bepaalde liedjes te lezen en dan zijn dit ideale boeken. Dus snel naar de bibliotheek wat ze nog meer hadden en ik kwam thuis met Hidden Treasures van Gerard Ekdom.

De cover heeft een luxe uitstraling net of je naar een close-up foto van een houten bureau kijkt waar oordopjes, paperclips en een foto van Gerard Ekdom op liggen. Verder staat er de titel op en een aantal namen van artiesten die erop en erin staan.

Wie kent Gerard Ekdom niet? Hij presenteerde in het verleden op 3FM o.a. Arbeidsvitaminen, Effe Ekdom, Ekdom In De Nacht, Ekstra Weekend. En sinds 5 oktober 2015 is hij de trotse eigenaar van een eigen ochtendshow op NPO Radio 2. Deze show draagt de naam Ekdom in de ochtend.

Ekdom kan ook een knap stukje zingen, dat bleek tijdens Serious Request 2014 toen die onder de Alias Gary Fomdeck. het nummer I’ll Be There This Christmas uitbracht.

Hidden Treasures…. de naam zegt het eigenlijk al de onontdekte en vergeten nummers uit de schatkelder van Gerard Ekdom. Dat Ekdom een echte muziek liefhebbers is, is geen geheim. Als je daar nog aan twijfelt, hoef je maar naar de foto’s in dit boek te kijken en dan weet je genoeg.

Het boek begint met zijn verhaal, de Hidden Treasures van Ekdom. Je kan het zien als zijn muziek-biografie. Hij vertelt hierin wat een echte typische radioplaat is, waarom bepaalde muziek niet meer op de radio gedraaid wordt, maar ook waarom andere nummers net wel weer veel gedraaid worden. Ook vertelt Ekdom hoe hij bijvoorbeeld bij 3FM terecht is gekomen. Ik vind dit zelf erg leuk om eens te lezen 🙂

Of je nu van Janis Joplin, Men at Work of Aqua houdt, alles komt voorbij. In het boek zijn per titel twee pagina’s gereserveerd. De naam van de band en de song waar het om gaat, het jaartal waar die is uitgebracht en de aantal weken dat die in de hitlijsten heeft gestaan. Daarnaast veel achtergrondinformatie over de artiest. Persoonlijk vind ik het leuk dat het meestal niet de voor de hand liggende nummers zijn.

Gegevens:
Titel: Hidden Treasures
Auteur: Gerard Ekdom
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 206
Aantal cd’s: 4
ISBN: 9789024573622

Hidden Treasures is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge