René Krewinkel – Krijst, het boek

Van René Krewinkel ontving ik enige tijd geleden het boek “Krijst, het boek”. Als dank heb ik er een recensie over geschreven. Ik wil René Krewinkel hier natuurlijk nogmaals hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Online is een freelance cartoonist René Krewinkel beter bekend als Krewinkelkrijst. Mar dat krijsen doet hij voornamelijk in cartoonvorm. Zijn politieke en maatschappelijke betrokkenheid uit hij door middel van zijn tekenpen…Meestal vanaf links. Behalve op Krewinkelkrijst.nl staan zijn cartoons, vaak scherp en altijd grappig, geregeld op Joop.nl en Krapuul.nl.

Maar Krewinkel krijst zeker niet alleen maatschappijkritisch; tevens werkt hij in opdracht van bedrijven en instellingen die hun publicaties van een vrolijke noot willen voorzien. Zo was hij in het voorjaar van 2011 een van de tekenaars die op verzoek van radiozender 3FM de genomineerde voor een 3FM verstripten…

Aan de cover zie je meteen dat je iets van KrewinkelKrijst in je handen hebt. Het staat er natuurlijk op, maar je ziet het ook direct aan de tekening die erop staat. De cover valt goed op door het kleurgebruik.

Als je door het boek bladert kom je verschillende hoofdstukken tegen zoals bijv. Onzin. De titel zegt eigenlijk al genoeg. Dit gaat over onzin in de leuke zin van het woord. Of je nu aan opa en oma, sinterklaas of aan communicatiestoring denkt, alles komt voorbij in dit hoofdstuk.

Zoals ook al op de achterflap te lezen is heeft René in 2011 gereageerd op een oproep van 3FM, in die oproep werd gevraagd naar cartoonisten die de aanloop naar de verkiezingen 2011 wilde tekenen. Je kan het misschien al raden, René werd met nog zes andere cartoonisten uitgekozen om een leuk project te doen. Over dit onderwerp vind je ook een aantal cartoons terug in Krijst, het boek.

Waar René veel aan te danken heeft, is de kracht van Social Media. Het merendeel van zijn lezen weet hem te vinden via bijvoorbeeld Twitter en/of Facebook, vandaar kon het hoofdstuk Social Media niet ontbreken. Hierover ook een aantal hilarische cartoons in dit boek.

Aangezien dit boek in 2012 verschenen is en er zoals elk jaar ook veel in het nieuws gebeurd kan dit onderwerp natuurlijk niet worden overgeslagen, want wat is er mooier om cartoons over het nieuws te zien. Net even in een ander daglicht. Dit is ook te vinden in dit boek.

Het laatste hoofdstuk heeft de titel “To strip or not to strip”. Deze titel kan je op verschillende manieren op verschillende manieren opvangen. Maar René heeft ook een poging gedaan om een reeks van meerdere plaatjes-strips te maken. Hij begon ambitieus maar kwam er al snel achter dat dat twee compleet verschillende werelden zijn. Buiten dat vind ik ze persoonlijk erg leuk 🙂

Gegevens van dit boek:
Titel: Krijst, het boek
Auteur: René Krewinkel
Uitgever: Studio Krijst
Aantal pagina’s Paperback: 76
ISBN Paperback: 9789461907783
Prijs Paperback: € 16,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar op KrewinkelKrijst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge